Sušárna

27.11.2019

Jedna z nejhezčích věcí na cestování jsou ty chvíle před odjezdem... plánování, velká očekávání, vůně dobrodružství. 
Tak proč si během pročítání průvodců a zkoumání map nepřipravit nějaké to  domácí sušené oživení instantních jídel, kterých jsou treky plné?


My jsme si na to naše domácí sušení pořídili sušičku s šesti platy a nastavováním času a teploty. Nic víc nebylo třeba!


Zelenina

Zelenina na vývar se skleněnými nudlemi je fajn oživení po dávkách instantních jídel a polévek. Musí se sice nechat chvíli změknout ve vodě anebo déle vařit, ale je to super změna! Když jsme měli v Pyrenejích i Expres menu a do vývaru přidávali ještě kuřecí maso, to bylo teprve ono! 

Obvykle na vývar suším celer, petržel, mrkev a houby. Vše suším cca 8h, kolem 65°C. Po usušení namíchat sáčky a pak už jen vyrazit a vývarovat!  

K těstovinám je zase fajn nasušit si červenou papriku a nakládanou kukuřici, nejlíp když se najde ještě koření a konzerva s tuňákem nebo jiným masem. 


Ovoce

Zatím se nejlépe osvědčily banány a jablka, banány je nejlepší sušit dozrálé (když se jim začínají dělat černé tečky), v tu chvíli jsou totiž nejsladší. Ovoce nesmí být otlučené nebo pomačkané, nejlepší je sušit ovoce v co nejlepší formě, aby co nejdéle vydrželo. Banány jsou i po usušení trochu lepkavé, jablka suším tak, aby byla lámavá. (Obojí zabere cca 8-10 hodin sušení.)


MASO

Suším hovězí, co nejvíce libové, zatím jsem zkoušela zejména falešnou svíčkovou a zadní špičku. Obojí zbavuji tuku, nechám lehce zamrazit, aby se mi maso krájelo lépe. Poté krájím tzv. "proti vláknu" na 3-5 mm plátky, nakládám nejméně na 4 hodiny do sojové omáčky s obsahem soli (konzervant!), ochutím namletým pepřem a česnekem (buď čerstvým namačkaným anebo sušeným). Sušení je cca na 8-9 hodin. Maso by po usušení mělo být lámavé, křehké.

jQuery Tlačítko na začiatok by William from Wpromotions.eu