Jak na sušení ovoce a zeleniny

28.09.2022

Jedna z nejhezčích věcí na cestování jsou ty chvíle před odjezdem... plánování, velká očekávání, vůně dobrodružství. 
Tak proč si během pročítání průvodců a zkoumání map nepřipravit nějaké to  domácí sušené oživení instantních jídel, kterých jsou treky plné?

Co budete potřebovat?

  1. ostrý nůž
  2. prkýnko
  3. struhadlo a pečící papír- pouze pro případ, že budete např. kořenovou zeleninu strouhat místo krájení a vaše sušička má v plátech příliš velké otvory, kterými by nastrouhaná zelenina v průběhu sušení propadávala
  4. sušičku

Zelenina

  • Ideální "zelenina" na sušení je např.: mrkev, petržel, celer, žampiony, houby. To jsou druhy zeleniny, které postačí dehydratovat teplem a prouděním vzduchu. 
  • Naopak např. česnek, cibuli, hrášek nebo kukuřici je vhodné sušit mrazem, aby nebyla negativně ovlivněna jejich chuť - proto je tyto druhy lepší sušené rovnou koupit. 

Postup

  1. vybíráme zeleninu čerstvou, neotlučenou, celkově v dobrém stavu
  2. zeleninu očistíme a zbavíme slupek
  3. očištěnou zeleninu krájíme na plátky tenké cca 3 mm, spíše na drobné kousky - ty se pak snáze rehydratují / strouháme na středně hrubém struhadlu
  4. zeleninu rozprostřeme na pláty sušičky, pokud mají pláty větší otvory (standartní cca 1 x 1 cm) je vhodné na ně umístit pečící papír prostříhaný tak, aby přesto umožňoval proudění vzduchu
  5. sušíme cca 7-8 h na 65°C, dokud není zelenina zcela zbavena vody a nepůsobí tuhá/křehká 

Zelenina se poté dá použít např. na zeleninový vývar se skleněnými nudlemi, do rizota nebo k těstovinám. 



Ovoce

  • ideální na sušení doma jsou jablka, to je taková křížalí klasika
  • naopak např. sušené banány je lepší si pořídit kupované, ty sušené doma mají lepkavou konzistenci a nejsou právě to pravé ořechové

Postup 

  1. vybíráme čerstvé ovoce bez promačkaných měkčích částí
  2. ovoce očistíme a zbavíme slupek (to u jablek není nutné)
  3. krájíme na plátky tenké cca 3 mm, u jablek je možné nechat na sušení větší kousky, které lze následně rozlámat na menší
  4. plátky rozprostřeme na pláty sušičky
  5. sušíme cca 7-8 h na 65°C, dokud není ovoce zcela zbaven vody a není křehké 

A jak na domácí "jerky"?

jQuery Tlačítko na začiatok by William from Wpromotions.eu
jQuery Tlačítko na začiatok by William from Wpromotions.eu