Jídlo na cesty

27.11.2019

Instantní jídla. Jsou i lepší věci čím se živit na cestách, ale váha, voda, cena, plyn na vaření jsou věci, které nás k nim stále dokola vrací. Takže předesíláme, že následující článek není pro gurmány na cestách!


Obecně to bývá tak, že hlavní podmínky toho, co se bude jíst, jsou: 

  1. jak dlouho se to vaří?
  2. kolik na to potřebuji vody?
  3. kolik to váží?
  4. je to dostatečně výživné?
  5. nezkazí se to v horku?
  6. dá se to jíst?! (V tomhle směru, pravda, má každý limity jinde)

Na základě posledních pár let cestování jsme si oba vybudovali solidní nenávist k čínským polévkám, ačkoliv mnoho lidí se jimi cpe horem dolem, my už tohle nezvládám (tady je ta má pomyslná hranice co se jíst ještě dá a co už ne). Taky ovesné kaše už nepatří mezi naše oblíbené snídaně, ty přichází na řadu, až když není hlad, ale HLAD. Ale po pár dnech chůze se nad nimi vždy slitujeme a náš vztah k nim nakonec pookřeje.  

Když se prochází městem je vhodné se dobře najíst "plnohodnotného jídla", které na treku chybí, tzn. ovoce, zelenina, maso, tuky a další. My si např. na TA ve městě téměř vždy nakoupili fazole v rajském protlaku, velký pytel salátu, avokáda, ovoce, sýry, a další mléčné výrobky jako jogurty, atd. Osvěžení ve městě (a jídlo první den na treku po návštěvě města) nám tak pomohlo dlouhodobě udržovat vyváženou stravu a odvrátit vlčí hlad, který trekery často dříve či později na trailu potká.


Na ráno: 

  • ovesné kaše
  • instantní polévky (jak "do hrnečku", tak na delší vaření) 
  • tortilly
  • burákové máslo/nutella
  • sezamová a slunečnicová semínka
  • oříšky
  • energetické tyčinky
  • hořká čokoláda
  • müsli s významným podílem ořechů a semínek
  • rýžové chlebíčky
  • krekry

Na hlavní jídla:

  • těstoviny (expres, 3 min vaření; v rámci úspor vody i plynu)
  • rýžové nudle (do polévky nebo společně s EM masem a povařenou sušenou zeleninou)
  • kuskus (zalévaný vývarem z bujónu nebo s kořením a vývarem ze sušené zeleniny)
  • instantní bramborová kaše (např. s Expres Menu masem nebo konzervičkou slaných rybiček)
  • sušené sójové maso (bohužel se déle vaří, ale je extrémně výživné, samá bílkovina; povařené v bujónu nebo s kořením)
  • tortilly
  • instantní polévky (lze užít jako omáčky ke kuskusu či těstovinám, např. rajčatová či žampionová)
  • sušený hrášek (ten jsme objevila až na Zélandu, v ČR jsem na něj zatím nenarazili)
  • konzervy tuňáka/jiného masa (na Zélandu balené v praktickém pytlíčku místo v konzervě)
  • rajský koncentrát protlaku v tubě
  • indické a obdobné omáčky v pytlíčkách

Na posílení 

(svačinky, které pravidelně a většinou i preventivně dodržujeme- ten nedostatek energie co se dostaví bez svačinky mne vždycky doslova uzemní):

  • müsli tyčinky a další (hodně vybíráme dle energetických hodnot)
  • flapjacky (ovesné tyčinky, výživné a dobré)
  • sušené maso (návod na domácí v článku Sušárna)
  • tvrdé salámy
  • tvrdé sýry
  • sušená zelenina
  • sušené ovoce (zejména jablka, brusinky, rozinky, banány, meruňky, ananas)
  • solené arašídy a jiné oříšky

Dále:

  • sůl a pepř, společně s kari tvoří takovou klasiku, co se hodí skoro do všeho jídla
  • pytlíky s čajem / instantní káva


Na dlouhé treky:

  • sáčky na přípravu rehydratačního roztoku (kvůli úbytku soli a minerály díky dlouhodobé námaze a pocen ve vyšších teplotáchí)
  • magnesium (které, kromě toho, že to je dobrota, i pomáhá proti křečím)
  • ještě lépe magnesium s vitamínem B6 (který pomáhá mj. proti únavě)


Tipy na jídlo, které si můžete připravit sami doma:

jQuery Tlačítko na začiatok by William from Wpromotions.eu